Nieuws

Een zwerfdier uit het buitenland adopteren?

Een zwerfdier uit het buitenland adopteren?

Er worden steeds meer buitenlandse zwerfdieren aangeboden. Zij worden door stichtingen naar Nederland gehaald om ze hier een tweede kans als huisdier te bieden. Overweegt u zo'n dier te adopteren, dan is het belangrijk dat u weet waar u op moet letten. 

Wormbesmetting bij de hond

Wormbesmetting bij de hond

Ieder dier heeft wormen in zijn darmen. Ze maken onderdeel uit van het darmmicrobioom. Als het er teveel worden, kunnen echter serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom worden honden en katten ontwormd. Een ontwormingsmiddel is een medicijn en zoals bij alle medicijnen is het belangrijk er bewust mee om te gaan omdat er een risico is op bijwerkingen. Het advies is nu niet meer preventief ontwormen maar ontlasting onderzoek doen bij de dierenarts of er besmetting is en op dat moment ontwoormen of als je wormen in de ontlasting ziet en…

Wat is Giardia?

Wat is Giardia?

Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, maar komt ook regelmatig voor bij katten. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Het is daarom belangrijk een besmetting met Giardia snel te kunnen herkennen en behandelen. Daarnaast ligt bij Giardia herbesmetting op de loer, waardoor het belangrijk is de juiste hygiënische (voorzorgs)maatregelen te treffen. In dit artikel leest u wat u moet doen als u een Giardia-infectie bij uw hond of kat vermoedt en hoe u de kans op (her)besmetting kunt verkleinen.

Lezingen bij LUPO

Lezingen bij LUPO

Ook worden we als members op de hoogte gehouden van gedrag over honden door de PDTE pet dog trainers europe waar LUPO bij is aangesloten.

In juni heb ik het zeer nuttige seminar van Chirag Patel over pups en gedrag gevolgd. Je steekt er altijd weer iets van op!

Eterische Olien

Eterische Olien

Heeft u hond gedragsproblemen, gaan sommige dingen qua (her) opvoeden niet fijn?

Wellicht speelt er (intern) veel meer met uw hond dan u denkt.

Rustig e/o veilig over straat met uw hond?

Rustig e/o veilig over straat met uw hond?

U moet altijd alert zijn als u een hond benadert, maar in sommige gevallen is het beter om de hond juist niet te benaderen. Daarom hebben wij het gele lederen botje ontwikkeld, genaamd YAB Yellow Alert Bone in navolging van het gele lintje, wat een reeds bestaand idee is, afkomstig uit Zweden uit het jaar 2012 én betekent; hond heeft ruimte nodig. In navolging daarop hebben wij een praktisch, goed én handig te gebruiken YellowAlertBone hulpmiddel ontwikkeld én gemaakt. Het is een fel geel fluoriserend botje, gemaakt van leder, wat u gemakkelijk kunt bevestigen d.m.v. klittenband aan elke hondenriem. Het bot is 12,4 cm lang en 4,5 cm breed, en kan voor alle honden gebruikt worden, dus voor de kleine hond, middelgrote hond én de grote hond.

Lezingen bij Lupo

Lezingen bij Lupo

LUPO wil graag vooruitstrevend blijven vandaar dat ik blijf bijscholen en lezingen wil organiseren. Om die reden heb ik dit jaar de opleiding Agressie bij honden gevolgd van Amber Batson een Engelse dierenarts en gedragstherapeute.

Was zeer interessant!!

Tot 10 tellen voor een luisterende hond

Tot 10 tellen voor een luisterende hond

Stel je voor dat je niet veel tijd hebt. Je wilt je hond toch even snel uitlaten. Je gaat naar het dichtstbijzijnde hondenpark met het idee je hond even zijn energie kwijt te laten raken. Je roept hem na een tijdje, maar je krijgt geen respons. Je hond is druk aan het spelen met zijn hondenvriendjes en heeft duidelijk niet de intentie om zo snel weer mee naar huis te gaan. Hij heeft erg veel lol en is plotseling Oost-Indisch doof geworden. Hoe voel je je? Voel je de frustratie opbouwen? De kans is groot dat het antwoord ja is. Je geduld is op. Maar toch is het belangrijk rustig te blijven,  de kans dat je hond dán snel terug komt, is namelijk groter dan wanneer je boos wordt. Desnoods loop je rustig en vriendelijk naar hem toe en lijn hem dan aan. Zennnnnn.

Want wist je dat jouw gevoelens en emoties effect hebben op het gedrag van je hond?

Motivatie van de hond?

Motivatie van de hond?

Ongelooflijk maar waar: er bestaan honden die niet enthousiast worden van een lekker voertje of snoepje. Komen deze honden dan misschien van Pluto? Nee hoor! Niet elke hond is nu eenmaal even makkelijk te motiveren met wat lekkers. Sommige hondeneigenaren zitten hierdoor echter met de handen in het haar. “Die van mij lust geen snoepjes, dus ik kan hem ook niks leren!”, klinkt het dan vaak. Klopt het dat deze honden niet te trainen zijn? En wat ligt er eigenlijk ten grondslag aan dit gebrek aan voergerichtheid?

De bench

De bench

Een goed verhaal van een  collega PDTE member over de bench. Niet noodzakelijk en vaak stressvol voor uw pup in het gebruik. De do ’s en dont’s in dit artikel.

In het engels maar een aanrader!

Castratie versus sterilisatie, bij zowel reu als teef

Castratie versus sterilisatie, bij zowel reu als teef

Er blijkt nog veel onduidelijkheid te zijn over de termen castratie en sterilisatie bij honden. Over het algemeen wordt de term castratie meer geassocieerd met reuen (mannelijk) en sterilisatie met teven (vrouwelijk). Reuen en teven kunnen echter beide zowel gecastreerd als gesteriliseerd worden.

  • Castratie: bij de reu duidt dit op verwijdering van de teelballen en bijballen, bij de teef duidt dit op verwijdering van de eierstokken en / of baarmoeder.
  • Sterilisatie: bij de reu duidt dit op onderbreking van de zaadleiders, bij de teef duidt dit op onderbreking van de eileiders.

In de volksmond wordt soms ook nog de term geholpen gebruikt. Omdat hiermee alle mogelijke ingrepen op het geslachtsstelsel bedoeld kunnen worden, wordt deze term verder achterwege gelaten.

Normale hormoonhuishouding van de teef

Normale hormoonhuishouding van de teef

Om de invloed van castratie op teven beter te begrijpen, is het belangrijk meer te weten over de hormoonhuishouding.  De puberteit van de teef begint op een leeftijd van ongeveer 7 tot 14 maanden, er is veel variatie tussen verschillende rassen. Door veranderingen in de hormonen ontstaat er een steeds terugkerende activiteit in de eierstokken en ook het uiteindelijke sluiten van de groeischijven in de botten (waardoor deze stoppen met groeien) gebeurt door hormonen.

Hondenmassage werkt!

Hondenmassage werkt!

Als een hond uit balans is, zie je dit niet alleen terug in zijn communicatie, houding en gedrag. Het lichaam zelf is dé bron van informatie over hoe het met jouw hond gaat. Door het lichaam goed te observeren in beweging en stand en het systematisch te palperen, kun je spanningsgebieden opsporen en met massage gericht aanpakken. Naast de stressreducerende werking, kan massage vaste lichamelijke en gedragsmatige patronen doorbreken en het natuurlijke evenwicht herstellen.

De darmen

De darmen

Gedrag kan worden verklaard vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines; de psychologie, de evolutieleer, de ethologie, de (epi)genetica en de neurologie. Aan dat rijtje kunnen we nu ook microbiologie toevoegen. De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan de microben in de darmen. Men heeft ontdekt dat er communicatie plaatsvindt is tussen de hersenen (centraal zenuwstelstel) en wat er in de darmen gebeurt (enterisch zenuwstelsel): de ‘gut-brain axis’. De samenstelling van de bacteriebevolking in de darmen (microbioom) blijkt invloed te hebben op hoe dieren zich voelen, gedragen en bewegen!

Alhoewel deze wetenschap nog in de kinderschoenen staat, zijn er al talloze onderzoeken naar gedaan. In dit artikel lichten we een paar tipjes van de sluier op.

De hond uit het buitenland

De hond uit het buitenland

Steeds meer buitenlandse honden vinden hun weg naar Nederland, op zoek naar een beter leven. Veel honden uit landen als Bulgarije, Spanje, Roemenië of Griekenland leven immers in erbarmelijke omstandigheden; op straat worden ze opgejaagd en gevangen door hondenvangers of ze komen aan hun einde door vergiftiging, aanrijdingen of ‘euthanasie’.


Sommige honden hebben het geluk in een particulier asiel of andere opvangplek terecht te komen, waar vrijwilligers hun uiterste best doen goed voor ze te zorgen en ze de kans te geven op een nieuw leven. Stichtingen of privé personen bieden hierbij ondersteuning en proberen de honden geadopteerd te krijgen in landen als het onze. In de praktijk blijkt er echter regelmatig het nodige mis te gaan bij deze adopties. Om dit te voorkomen zijn er een aantal zaken waar we (beter) op moeten letten.

[12 3 4 5  >>  

Contactgegevens

HONDENSCHOOL LUPO
Bolgerijsekade 1
4121ER, Everdingen

06 14 03 18 71
Kvk 30239758
Btw 1707.81.793.B.01
Bank: NL41INGB0008993316

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.

Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.

Ik begrijp het

Social Media

facebook-social

Hus-Logo-WHITE2