Nieuws

Vuurwerkangst

De jaarwisseling begint weer te naderen. Voor ons is december een feestmaand, maar voor sommige honden en katten zijn vooral de dagen rondom oud en nieuw een jaarlijks terugkerend trauma. Voor en tijdens de jaarwisseling worden veel huisdieren ernstig gehinderd door alle geluiden die op hen afkomen, oftewel vuurwerkangst.

Lupo 10 jaar!

In mei 2018 bestaat LUPO 10 jaar. Een mijlpaal! In deze 10 jaar is LUPO uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf waar ik hartstikke trots op ben en waarin ik u en uw hond met veel liefde en passie begeleid, samen met mijn medewerkers. Een jubileum is ook altijd een mooi moment om vooruit te kijken. Klanten vragen mij vaak of ik naast de basiscursussen ook nog gespecialiseerde cursussen kan aanbieden. Zo hebben we bijvoorbeeld een behendigheidscursus gegeven en een 'clicker' cursus en op dit moment is er een 'zoek en apporteer' cursus in ontwikkeling. Daarnaast krijg ik steeds meer vragen van klanten voor individuele (gedrag)begeleiding van hun hond.

Onderzoek naar effecten van de stroomband op het welzijn van honden

Het positief trainen van honden en het daarbij horende gebruik van hondvriendelijke hulpmiddelen lijkt de afgelopen jaren sterk te zijn toegenomen. Toch worden er ook producten verkocht waarvan de werking berust op het corrigeren van de hond. Een voorbeeld hiervan is de stroomband (ook wel schokband of teletakt genoemd)i. De aanschaf van deze banden is dankzij het internet gemakkelijker dan ooit en het gebruik ervan lijkt in bepaalde takken van hondensport een geaccepteerd verschijnsel te worden. Reden genoeg voor de Bond tot Bescherming van Honden (kortweg Hondenbescherming) om de noodklok te luiden. Zij gaf de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht opdracht een onderzoek uit te voeren naar het effect van de stroomband op het welzijn van honden. In dit artikel worden de resultaten en belangrijkste conclusies van dit onderzoek samengevat en besproken.

Angst is geen gedrag

Er zijn nog steeds mensen die denken dat wanneer een hond bang is en je de hond op dat moment iets lekkers geeft of aanhaalt dat je dan de angst beloont, bevestigt of versterkt. Angst is echter geen gedrag. Gedrag kan wel voortkomen uit angst. Je kunt gedrag belonen, maar angst niet. Je kunt negatieve gevoelens niet erger maken met positieve ervaringen. Je kunt ze wel negatiever maken met negatieve ervaringen.

Dominantie-theorie om het gedrag van honden te verklaren is gepasseerd station

Science Daily (25 mei 2009): Nieuw onderzoek laat zien hoe het gedrag van honden al generaties lang verkeerd ge├»nterpreteerd wordt. Het blijkt zelfs dat het toepassen van onjuiste idee├źn over het gedrag en de training van honden eerder ongewenst gedrag oplevert dan het bestrijdt. In het onderzoek wordt sterk getwijfeld aan dominantie-gerelateerde interpretaties van gedrags- en trainingsmethoden waarvan veel hondentrainers uitgaan.

Waarom rolt een hond in vieze dingen??

Hierbij een goed verhaal hierover, het is in het engels maar zeker de moeite waard.

Know dogs have amazing noses. Scientists say their sense of smell is anywhere between 10,000 and 100,000 times more acute than ours. While humans have a mere 6 million olfactory receptors in our noses, dogs have somewhere around 300 million, according to Nova.

But that doesn't mean their idea of what smells "good" matches our sensibilities

Honden stikken in hete auto, overheid wil maatregelen

He he de overheid gaat actie ondernemen…
Helaas moesten hier een heel aantal honden de dupe van zijn….
De handen ineengeslagen met de sophia vereniging gaat het hoop ik goed komen!!!

Voor en nadelen van een flexlijn?

Een flexilijn is kunststof kastje waar een katrol in verwerkt zit om een lijn in en uit te laten schuiven. Ze zijn er in veel varianten met dunne lijnen en platte lijnen erin verwerkt. Ook diverse afmetingen qua lengte zijn verkrijgbaar: 3, 5, 7, 8 en 10 meter. Tegenwoordig de flexlijn zelfs ‘pimpen’ met bijvoorbeeld een extra voerbakje, lampje, poepzakhouder of verschillende bevestigingslijntjes.

Er zit een remknop op, waardoor de lijn stopt met uitrollen als je erop drukt en vaak zit er een schuifje, waardoor je de lijn vast kunt zetten op de gewenste lengte.

Er zijn voor- en tegenstanders van het gebruik van deze lijnen t.o.v. de gebruikelijke hondenlijn. Zoals elk product, dat voor de hond is uitgevonden (of is het voor de gebruiker uitgevonden?) kent ook de flexlijn zijn voor- en nadelen. Wat zijn de do’s & don’ts? Waar moet je op letten?

Mogen honden emoties tonen?

Wat is het fijn om tot een diersoort te behoren die over de juiste anatomie beschikt om veel verschillende klanken voort te brengen. Met al deze klanken kan ik woorden en zinnen maken die anderen begrijpen. De verworven menselijke taal en het Latijnse schrift zorgen er ook nog eens voor dat ik dit allemaal zwart op wit kan zetten, in boekvorm of op het web. Met 26 letters kan ik eindeloze combinaties maken en tot in detail communiceren wat er in mij omgaat. Wat een rijkdom!

Ontaard spel, verergert problemen snel

Gebrek aan spel kan problemen opleveren. Honden spelen niet altijd als ze samen loslopen. Ontspannen loslopen is prima! Als honden niet spelen, hoeft dat geen probleem te zijn. Honden lopen namelijk ook heel vaak samen ontspannen los, zonder dat ze spelen. Ze lopen dan samen op, snuffen samen, etc. Dat kan heel prima en gezellig voor ze zijn. Er hoeft niet altijd gespeeld te worden. Sommige honden spelen nooit, maar hebben het toch goed samen.

Dominantie-theorie om het gedrag van honden te verklaren is gepasseerd station

Science Daily (25 mei 2009): Nieuw onderzoek laat zien hoe het gedrag van honden al generaties lang verkeerd geïnterpreteerd wordt. Het blijkt zelfs dat het toepassen van onjuiste ideeën over het gedrag en de training van honden eerder ongewenst gedrag oplevert dan het bestrijdt. In het onderzoek wordt sterk getwijfeld aan dominantie-gerelateerde interpretaties van gedrags- en trainingsmethoden waarvan veel hondentrainers uitgaan.

Uw hond in de warmte

De eerste warme dag heeft zich aangediend en de eerste dode hond is alweer gevallen.
Gisteren in het nieuws een bouvier is overleden in een stilstaande en geparkeerde auto.
Helaas het is nog steeds onvoldoende bekend….
Hier volgend de tips en tricks, denkt u er goed om a.u.b.

Spierpijn bij de hond

Als je bedenkt dat, afhankelijk van de diersoort en conditie, zo’n 45% van het lichaam uit spieren bestaat, dan is het niet zo gek dat ook je hond, kat of paard weleens spierpijn heeft. Als je zelf spierpijn hebt, kun je besluiten om extra goed voor jezelf te zorgen, bijvoorbeeld met wat rustig bewegen, een warm bad en extra gezonde maaltijden. Voor dieren ligt dit uiteraard anders, ze kunnen niet zelf een warm kruikje maken en daarom is het goed om de signalen van spierpijn bij je dier te leren herkennen.

Onwetend-itis: nieuwe besmettelijke ziekte bij honden

U kent het vast wel de hond die wordt lastig gevallen door een andere hond omdat hij overenthousiast is, de Bully ook wel genaamd.
De bange hond (aangelijnd) waar de andere hond naartoe gaat of op af rent
Loslopende honden zonder manieren.
Het is enorm belangrijk dat u uw hond sociale vaardigheden aanleert. Wij mensen zijn ook sociale wezens maar ook wij leren alstublieft en dank je wel te zeggen en om ons voor te stellen.
Dit moet ook de (jonge) hond aanleren.
Laat hem dus regelmatig wisselende contacten opdoen met verschillende soortgenoten en het doe dit het liefst los.

Kom op cursus bij de hondenschool om de vaardigheden aan te leren onder begeleiding en bij probleem gedrag, zoals uitvallen aan de lijn, neem is contact op, want ook hier is wat aan te doen.
Vaak zijn dit n.l. bange honden die zichzelf zijn gaan verdedigen en roepen eigenlijk heel hard HELP. Ga weg….
Vooral bij kleine honden zie je dit veel gebeuren. Door gebrek aan socialisatie met soortgenoten (en mensen etc) worden ze enorm bang.

Wilt u met plezier wandelen de jaren dat u uw hond heeft, maar o zo belangrijk gunt u dit ook uw hond gun hem een gedegen socialisatie.

Voor meer informatie, bel of mail gerust.

een 2de kans hond nemen i.p.v een pup?

Met 2de kanshonden wordt in dit artikel verwezen naar honden die, ooit, een andere eigenaar hadden. Te denken valt aan asielhonden, honden die via Marktplaats en andere verkoopsites als tweedehands “artikelen” worden aangeboden, honden die via organisaties vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen of honden die via andere kanalen van de ene naar de andere eigenaar zijn overgegaan. We bedoelen hier dus geen puppy’s mee. Het 2de kanshonden-spectrum is dus behoorlijk breed en veel honden hebben hun weg van de ene naar de andere eigenaar gevonden. Een aantal van die verhalen zijn echte succesverhalen, maar sommige verhalen zijn dat niet en het is belangrijk om ook deze verhalen te horen als je overweegt om een hond een 2de kans te geven.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>  

Contactgegevens

HONDENSCHOOL LUPO
Bolgerijsekade 1
4121ER, Everdingen

06 14 03 18 71
Kvk 30239758
Btw 1707.81.793.B.01
Bank: NL41INGB0008993316

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.

Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.

Ik begrijp het

Social Media

facebook-social

Hus-Logo-WHITE2